Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Oorlogvoering bij de Skythen

[64] Als het om oorlog gaat, kennen zij de volgende regels. Wanneer een Skyth z’n eerste man heeft omgelegd, drinkt hij wat van zijn bloed. Van alle mannen die hij in het gevecht heeft gedood, levert hij de hoofden bij de koning af, want door een hoofd af te leveren krijgt hij zijn deel van de buit die zij maken, anders niet.

Dat hoofd scalpeert hij als volgt. Hij maakt een insnijding rond de oren, pakt de huid en schudt die los van de schedel. Met de rib van een rund ontdoet hij hem van vleesresten en maakt hem met de handen soepel; na het looien ervan heeft hij een servet erbij. Dit hangt hij aan de teugels van zijn eigen paard en rijdt er pronkend mee rond: wie de meeste servetten heeft, wordt als de grootste held gezien.

Velen van hen maken van de huiden zelfs mantels die ze kunnen dragen door ze aaneen te naaien als hemden. Velen ook hebben de rechter onderarmen van gedode vijanden afgestroopt met nagels en al en maken er deksels van voor hun pijlkokers. Het is gebleken dat mensenhuid dik is en blinkt: van bijna alle huiden heeft het het helderste wit. Er zijn ook velen die de gehele mensenhuid afstropen, deze op een houten raam spannen en op paarden ermee rondrijden. 

[65] Zo zit het met hun gebruiken waar het om die lichaamsdelen gaat. Met de hoofden, maar dan enkel en alleen die van hun grootste vijanden, doen zij het volgende. Iedereen maakt de schedel schoon, na het gedeelte onder de wenkbrauwen weggezaagd te hebben. Een arm man spant er aan de buitenkant alleen een runderhuid omheen, een rijk man doet dat ook, maar verguldt hem aan de binnenkant en zó gebruiken ze de schedel als drinkbeker. Ze doen dit ook met hun familieleden in geval van ruzie en wanneer zij in aanwezigheid van de koning de ander hebben neergeslagen. Wanneer iemand gasten heeft die hij belangrijk vindt, haalt hij die hoofden tevoorschijn en geeft er zijn uitleg bij: het waren familieleden die niettemin de strijd tegen hem begonnen en die door hem eigenhandig zijn verslagen, wat bij hen geldt als een heldendaad.

[66]  Eenmaal per jaar lengt elk districtshoofd in zijn eigen district in een mengvat wijn aan waarvan de Skythen drinken die vijanden hebben gedood. Wie dat niet heeft bereikt, krijgen geen slok van die wijn: zij zitten apart en genieten geen enkele aandacht, wat voor hen de grootste schande is. Wie heel veel mannen heeft gedood, krijgt telkens twee bekers waaruit hij tegelijkertijd drinkt.